Velika suša prisilila Zambijsko vlado k zmanjševanju vladnih stroškov



Sredi prevladujoče krize zaradi suše v državi je predsednik Hakainde Hichilema napovedal vrsto celovitih ukrepov za zmanjšanje stroškov kot odgovor na pereče izzive.

Te pobude so namenjene obravnavanju takojšnjih potreb in zagotavljanju trajnostne razporeditve sredstev v različnih sektorjih vlade in so del usklajenih prizadevanj administracije za ponovno uskladitev državnega proračuna za leto 2024, pri čemer se viri učinkovito usmerjajo v blažitev negativnega vpliva suše in varovanje prehranske varnosti za državljane.

Napoved predsednika Hichileme označuje proaktiven pristop k fiskalnemu upravljanju in odzivanju na krizo, s poudarkom k preudarni uporabi finančnih virov za reševanje nujnih prednostnih nalog, hkrati pa ohranja osredotočenost na dolgoročno vzdržnost in pravično porazdelitev.

Med svojim nagovorom v državni hiši je predsednik Hichilema ponovil nujnost varčevanja s finančnimi viri in zmanjšanjem nepotrebnih izdatkov za vladna potovanja in delavnice. Poudaril je potrebo po strogi proračunski disciplini v vseh vejah javnih služb, vključno s parlamentom, sodstvom in kvazivladnimi inštitucijami. Z omejevanjem nenujnih potovanj in delavnic želi vlada ustvariti znatne prihranke, ki jih je mogoče preusmeriti v kritične pobude, namenjene reševanju pomanjkanja hrane in podpori ranljivim skupnostim, ki jih je prizadela suša.

Poleg tega je predsednik Hichilema napovedal načrte za uvedbo ustavnih sprememb za izboljšanje zastopanosti in vključenosti v strukturah upravljanja. Te predlagane spremembe vključujejo funkcije, kot je sorazmerna zastopanost, s ciljem povečati udeležbo žensk in ljudi s posebnimi potrebami v parlamentu in lokalnih skupnostih. S spodbujanjem večje raznolikosti v organih odločanja si vlada prizadeva zagotoviti, da so vsi segmenti družbe ustrezno zastopani in da se njihov glas sliši v procesu oblikovanja politik.

Predsednikova zavezanost k spodbujanju enakosti spolov in opolnomočenju žensk na vodilnih položajih je bila poudarjena na seji v Državni hiši. Ob priznavanju neprecenljivega prispevka žensk k napredku države je predsednik Hichilema ponovil predanost svoje administracije ustvarjanju ugodnega okolja za ženske, da uspejo in se odlikujejo na različnih področjih javne službe.

Celoten članek si lahko preberete tukaj


Pripravil:
 
Slovenski poslovni klub Zambija 
e-naslov: info@slo-zambia.com


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini