Gospodarska rast v Zambiji naj bi letos presegla 4 odstotke

 

Center za spremljanje politike in raziskav Republike Zambije napoveduje več kot 4-odstotno gospodarsko rast za Zambijo leta 2024

 
V nedavni izjavi je Center za spremljanje politike in raziskav (PMRC) napovedal trden gospodarski vzpon za Zambijo, pri čemer predvideva stopnjo rasti, ki bo presegla 4 odstotke v letu 2024. Pozitiven pogled je pripisan nadaljnjim političnim reformam, višjim globalnim cenam bakra in povečanemu zaupanju trga kot rezultatu trenutnih ukrepov fiskalne konsolidacije.
 
Sydney Mwamba, izvršni direktor PMRC, je izrazil optimizem glede gospodarskih možnosti Zambije v prihodnjem letu. Poudaril je pozitiven vpliv višjih cen bakra na gospodarstvo države, kar je pomemben dejavnik glede na odvisnost Zambije od bakra kot ključnega izvoznega izdelka.
Mwamba je poudaril, da je gospodarski pogled za leto 2024 podprt z zavezami vlade za izvajanje političnih reform. Trenutni ukrepi fiskalne konsolidacije so prispevali k gradnji zaupanja trga, ključnega elementa pri privabljanju naložb in stabilizaciji gospodarstva.
 
Izjava priznava pomembne korake, dosežene pri izboljševanju razvoja države v letu 2023, predvsem s povečanimi naložbami v izobraževanje. Mwamba je izpostavil uvedbo politike brezplačnega izobraževanja kot enega ključnih dosežkov preteklega leta.
 
Poleg tega je izvršni direktor PMRC poudaril pomemben dosežek junija 2023, ko je vlada dosegla dogovor z Odborom za uradne upnike (OCC) glede obravnave dolga, usklajene s programom Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Pričakuje se, da bo ta dogovor prispeval k izboljšanju poslovnega okolja in ključnih makroekonomskih parametrov, kar bo olajšalo gospodarsko stabilizacijo.
 
Mwamba je pohvalil vlado za vzdrževanje pozitivnih odnosov, tako z dvostranskimi kot večstranskimi partnerji. Po mnenju PMRC dosledno sodelovanje s temi partnerji igra ključno vlogo pri podpori gospodarskemu programu Zambije in privabljanju tujih naložb.
 
Ko država vstopa v leto 2024, PMRC ostaja optimističen, da bo kombinacija političnih reform, ugodnih cen surovin in usklajenih prizadevanj za fiskalno konsolidacijo prispevala k trajnostni in trdni rasti gospodarstva.
 
Celoten članek si lahko preberete tukaj.

 
Pripravil:
 
Slovenski poslovni klub Zambija 
e-naslov: info@slo-zambia.com

 
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini