Kanada nad kitajsko prevlado z odprtjem novega rudnika litija


Kanadska zvezna vlada je dala zeleno luč podjetju Galaxy Lithium Inc. za izgradnjo novega rudnika litija v provinci Quebec, medtem ko se Kanada trudi vzpostaviti trdne temelje v panogi pridobivanja mineralov, ki jo v tem trenutku globalno obvladuje Kitajska.

Poleg kobalta, bakra in grafita je litij bistvena sestavina baterij za električne avtomobile in eden od številnih kritičnih mineralov, ki jim je vlada dala prednost kot del svoje strategije kritičnih mineralov.

Medtem ko Kanada napreduje pri vzpostavljanju proizvodnje električnih vozil, zahvaljujoč prisotnosti proizvajalcev avtomobilov, kot je General Motors, po drugi strani država na svetovni ravni zaostaja na področju rudarjenja in rafiniranja ključnih mineralov za baterije, kot je litij.

Rudnik podjetja Galaxy Lithium bo predvidoma deloval do 20 let, med gradnjo bo ustvaril 280 delovnih mest in stalno zaposloval 167 ljudi.



Galaxy Lithium se mora med obratovanjem rudnika držati 271 pogojev, vključno z ukrepi za zaščito rib, ptic, mokrišč in karibujev. Projekt je vključeval obsežno posvetovanje z vlado staroselskega naroda Cree, ki zastopa več svojih skupnosti v provinci Quebec, številni pogoji pa so namenjeni zaščiti zemlje in virov, ki jih uporabljajo pripadniki narodne skupnosti Cree.

Jonathan Wilkinson, zvezni minister za naravne vire, je v izjavi, ki je spremljala odobritev obratovanja rudnika, dejal, da je Ottawa "zavezana temu, da bo Kanada postala svetovni dobavitelj ključnih mineralov, pridobljenih na trajnosten in odgovoren način, od raziskovanja in pridobivanja do proizvodnje in recikliranja."

Trenutno je edini rudnik litija v Kanadi v lasti in upravljanju podjetja Sinomine, velike kitajske rudarske korporacije, ki deluje pod taktirko vlade v Pekingu.



Kitajska je med največjimi svetovnimi ponudniki litija, ima približno 60-odstotni delež na visoko donosnem trgu surovine in je hrkati tudi največji proizvajalec baterij za električna vozila.

Zaradi naraščajoče zaskrbljenosti glede nacionalne varnosti je Ottawa konec lanskega leta otežila kitajske naložbe v kanadski sektor kritičnih mineralov in določila, da bo nove kitajske naložbe dovolila le v izjemnih okoliščinah.

Kanada je jasno izrazila, da pozdravlja naložbe jurisdikcij, za katere meni, da so prijazne do njenih interesov nacionalne varnosti, vključno z ZDA, EU in Avstralijo.

Zasebno podjetje Galaxy Lithium je v lasti avstralskega rudarja litija Allkem Ltd.

Konec lanskega leta je Ottawa v svoji glede kritičnih mineralov izrazila, da namerava sprejeti ukrepe za pospešitev odobritev obratovanja novih rudnikov v Kanadi, ter poenostaviti postopke povezane s pridobivanjem pokrajinskih in zveznih dovoljenj.



Medtem ko v provinci Quebec v tem trenutku ne deluje še noben rudniki litija, podjetje Nemaska Lithium Inc., ki je v delni lasti vlade Quebeca, prav tako razvija project rudnika litija in upa, da bo v naslednjih nekaj letih začelo s proizvodnjo.

Provinca Quebec ni bogata le z obetavnimi nahajališči litija, ampak je zaradi nizkoogljičnega energetskega omrežja, ki vključuje obilo poceni zalog hidroelektrične energije, postala privlačna destinacija za rudarska podjetja.

Brazilski rudarski velikan Vale S.A. načrtuje gradnjo prve kanadske rafinerije niklja, ki bi uporabljala baterije v Quebecu. General Motors in južnokorejski POSCO Chemical Co. Ltd. sta tudi lani objavila, da napredujeta pri gradnji 400 milijonov dolarjev vredne tovarne baterijskih delov v Quebecu.

Prejšnji mesec je Ottawa odobrila tudi gradnjo rudnika mineralov v province Ontario, ki naj bi Kanadi pomagal pri boljšem tekmovanju z Rusijo pri pridobivanju paladija, ključne kovine za proizvodnjo avtomobilov. Podjetje Generation Mining Ltd. s sedežem v Torontu je prav tako prejelo odobritev za nadaljevanje svojega projekta Marathon.

Povzeto po: The Globe And Mail
Uredil: Simon Pribac

Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini