550 milijonov dolarjev posojila za elektrifikacijo podeželja Nigerije

 

Elektrifikacija podeželskih skupnosti v Nigeriji


Zvezna vlada je v Abudži sporočila, da se 550 milijonov dolarjev posojila, izposojenega pri Svetovni banki in Afriški razvojni banki (AfDB), trenutno porablja za elektrifikacijo podeželskih skupnosti po vsej Nigeriji.

Okoli 267 sporazumov v skupni vrednosti 395 milijonov dolarjev je bilo že dodeljenih raznim skupnostim. Sredstva bodo uporabljena za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov. Skupna vrednost 550 milijonov dolarjev je sestavljena iz 350 milijonov dolarjev, ki jih je posodila Svetovna banka, 200 milijonov dolarjev pa AfDB.

Po navedbah Agencije za elektrifikacijo podeželja (REA) je bilo 64,8 milijona dolarjev izplačanih partnerjem iz zasebnega sektorja za izvedbo projektov.

Posojilo bo zagotovilo zanesljivo in čisto oskrbo z električno energijo iz omrežja za 705 000 gospodinjstev, 90 000 mikro, malih in srednjih podjetij, 100 izolacijskih in terapevtskih centrov ter 400 primarnih zdravstvenih centrov na območjih države, ki niso oskrbovana.

Anita Otubu, vodja enote za upravljanje projektov pri projektu za elektrifikacijo Nigerije, je pojasnila, da ima projekt za elektrifikacijo Nigerije pet sestavnih delov, vključno s solarnim hibridnim mini omrežjem (213 milijonov USD), samostojnimi solarnimi sistemi za domove (75 milijonov USD), izobraževalnim programom (250 milijonov USD), energetsko učinkovito opremo in produktivno uporabo naprav (20 milijonov USD) ter tehnično pomočjo (37 milijonov USD).

Projekt bo zagotovil preko 1100 delovnih mest.

Vir: guardian.ng



Pripravil:

Fred Uduma
Nigerijsko-slovenska gospodarska zbornica
e-mail: info.sngz@gmail.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov