Identifikacijska številka delodajalca v ZDA (EIN number)


Pri poslovanju v ZDA oziroma vstopu na trg ZDA s samostojnim gospodarskim subjektom, ki ga želijo tujci registrirati v ZDA je potrebno pridobiti Identifikacijsko številko delodajalca ali EIN number. Torej je ena od ključnih odgovornosti za nova podjetja (ki se na novo registrirajo v ZDA) ali pa za podjetja, ki se prestrukturirajo, ravno pridobitev EIN in to od ameriške davčne uprave ali na kratko IRS (Internal Revenue Service).

EIN je posebna devetmestna številka, ki identificira vaše podjetje za davčne namene. Podobna je številki socialnega zavarovanja (SSN), vendar je EIN namenjena samo gospodarskim subjektom.

Kot primer navedemo slovenskega podjetnika, ki je tudi lastnik podjetja v ZDA in bo nujno potreboval EIN, recimo, da odpre poslovni bančni račun, zaprosi za poslovne licence in za vložitev davčne napovedi. Priporočljivo je, da se za pridobitev EIN prijavi takoj, ko se začne načrtovati lastno podjetje v ZDA. To bo garancija, da ne bo zamud pri pridobivanju ustreznih licenc ali financiranja, ki ga boste morda potrebovali za delovanje vašega podjetja.
 

Kdo torej potrebuje EIN?

EIN potrebuje vsako podjetje, ki ima zaposlene. Vendar pa ga morajo pridobiti tudi osebe, ki niso delodajalci, če delujejo kot samostojna družba (s. p.) ali so partnerji v družbi (d. d.). Če obstajajo dvomi o potrebi EIN, pri SABA predlagamo podroben pregled spletne strani www.irs.gov in njihovega vodnika. Ko bo vaše podjetje registrirano ali vaše podjetje zaznava gospodarsko rast, obiščite spletno stran IRS in njihove podatke za popoln seznam oseb, ki potrebujejo EIN.

Najenostavnejši način za prijavo EIN je, da na spletu prek spletne strani IRS poiščete poglavje EIN Assistant. Takoj ko bo vaša prijava popolna in potrjena, vam bo izdan EIN. Ta storitev je brezplačna. Res, tudi to je možno v ZDA, da je nekaj brezplačno. Prijavite se lahko tudi po faksu ali pošti.

Če je vaše podjetje ustanovljeno zunaj Združenih držav Amerike, ne morete zaprositi za EIN! Zato je Slovenian American Business Association – SABA v Clevelandu že pomagala določenim slovenskim podjetjem ali posameznikom pri registraciji podjetja v ZDA, prav tako pa ima SABA ne glede na non-profit status ali na stanje, da nima zaposlenih, tudi lastno EIN.

Torej ob koncu SABA potrjuje dejstvo, da je pridobitev EIN nujen korak za ustanovitev lastnega podjetja v ZDA, ki omogoča upoštevanje ZDA regulative na pravnem in finančnem področju, kjer kot nov lastnik podjetja gotovo ne želite problemov.




Pripravil:
 
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
e-mail: jurcek.zmauc@sloaba.com

 

Preberite tudi:


Ustanavljanje družb v ZDA

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini