Kanadska centralna banka zavrača napovedi recesije


Namestnik guvernerja kanadske centralne banke Paul Beaudry je v torek izpodbijal idejo, da bo omejevanje inflacije na 2-odstotni cilj, kot si ga je zastavila banka nujno povzročila trajno gospodarsko krčenje.

Kanadska centralna banka nasprotuje ideji, da bo morala sprožiti recesijo, da bi obvladala cene, hkrati pa finančnim trgom zagotavlja, da bo sprejela "vse potrebne ukrepe", da bi inflacijo vrnila na ciljno raven. V torkovem govoru je namestnik guvernerja Paul Beaudry izpodbijal idejo, da bo vrnitev inflacije na 2-odstotni cilj banke nujno povzročila trajno gospodarsko krčenje. 

Pot inflacije je v veliki meri odvisna od tega, kaj posamezniki in podjetja verjamejo o prihodnji inflaciji, je trdil. Če pričakovanja ljudi glede prihodnje inflacije ostanejo dobro zasidrana, to "močno zmanjša potrebo po načrtovanju obdobja znatne gospodarske ohlapnosti, da bi se vrnili k cilju na vzdržni podlagi," je dejal.

Avgustovska objava podatkov o inflaciji Kanadskega statističnega urada je pokazala, da je letna stopnja rasti indeksa cen življenjskih potrebščin prejšnji mesec padla na 7 odstotkov, s 7,6 odstotka julija in 8,1 odstotka junija.

Beaudry je dejal, da gre inflacija "v pravo smer", vendar še vedno ostaja "previsoka".
 

Agresivno zviševanje obrestnih mer negativno vpliva gospodarstvo


Kanadska centralna banka je od marca petkrat zvišala obrestne mere, da bi ohladila pregreto kanadsko gospodarstvo in upočasnila tempo rasti cen življenjskih potrebščin. To je vključevalo dvig obrestne mere za 0,75 odstotne točke v začetku tega meseca, s čimer je referenčna obrestna mera banke znašala 3,25 odstotka.

Agresivno zviševanje obrestnih mer že negativno vpliva gospodarstvo, kar vodi do močnega upada dejavnosti na stanovanjskem trgu in upada potrošniške porabe. Vse večje število analitikov iz zasebnega sektorja, vključno z ekonomisti pri Royal Bank of Canada in Desjardins pričakuje, da bo kanadsko gospodarstvo prihodnje leto padlo v recesijo.

Kanadska centralna banka predvideva močno upočasnitev gospodarske rasti v drugi polovici leta in v letu 2023. Toda predstavniki centralne banke trdijo, da je možno tisto, čemur oblikovalci politik pravijo "mehak pristanek" – pri katerem se inflacija umiri brez skoka, brezposelnosti ali trajnega padca gospodarske dejavnosti.
 

Ekonomisti že dolgo trdijo, da to, kar ljudje verjamejo o prihodnji inflaciji, vpliva na to, kje se inflacija konča


Če podjetja in posamezniki pričakujejo, da bo inflacija ostala trajno visoka, bodo dvignili cene in zahtevali višje plače v ciklu, ki v nadaljevanju krepi sam sebe. To vrsto spirale plač in cen, ki se je zgodila v sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, je zelo težko prekiniti, ko dobi zagon.

Med ekonomisti poteka razprava o tem, ali ljudje oblikujejo prepričanja o prihodnji inflaciji na podlagi preteklih izkušenj ali pa se veselijo z razumevanjem, kako bo denarna politika vplivala na prihodnjo inflacijo.

Če je prva teorija resnična, centralne banke ne morejo veliko vplivati na pričakovanja in morajo zadušiti gospodarstvo z boleče visokimi obrestnimi merami, da bi znižale povišano inflacijo in ponovno zasidrale pričakovanja. Če je druga teorija resnična, imajo centralne banke več prostora za usmerjanje inflacijskih pričakovanj in same inflacije prek komunikacije.

"Resnica, kot si lahko predstavljate, leži nekje med tema teorijama," je dejal Beaudry in namigoval, da centralna banka verjame, da ima nekaj možnosti vplivanja na inflacijska pričakovanja. "Tu ima neposredna in učinkovita komunikacija o denarni politiki pomembno vlogo," je dejal Beaudry. "Bolj kot je lahko banka učinkovita v svoji vodilni vlogi, večja je možnost mehkega pristanka - in manjše je tveganje trdega pristanka."

Royce Mendes, vodja makro strategije pri Desjardinsu, je po drugi strani opozoril, da Beaudryjev govor ni ponudil nobenih dokončnih zaključkov o vprašanju, ali je recesija potrebna ali ne. "Še vedno upajo, da bodo njihova zagotovila, da se inflacija znižuje, preprečila inflacijsko miselnost, ki se je zelo bojijo," je Mendes zapisal v sporočilu strankam.

"A dejanja govorijo glasneje od besed. Hitrost rasti jasno kaže, da bo centralna banka, če se bo morala odločiti med izogibanjem recesiji in obvladovanjem inflacije, vsakič izbrala slednje," je zapisal.


Povzeto po: The Globe and Mail

Uredil: Simon Pribac

Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-mail: info@canslo.com
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov