Inflacija v ZDA dosegla nov vrh


Potrošniške cene v ZDA so junija poskočile za 9,1 %, kar je največje letno zvišanje v skoraj 41 letih (in najhitrejše po novembru 1981) in je to dejstvo okrepilo pričakovanja, da bo Federal Reserve kasneje reagirala z dvigom obrestne mere. In to se je tudi zgodilo.

Centralna banka je prejšnji mesec (junij 2022) dvignila svojo ključno obrestno mero za 0,75 odstotne točke v intenzivnem prizadevanju za zatiranje inflacije, katere rast so v največji meri spodbudili naraščajoči stroški energije in ovire v dobavni verigi, ki jih je sprožila pandemija.

Indeks cen življenjskih potrebščin ameriškega ministrstva za delo je prav tako zabeležil največjo mesečno spremembo - 1,3% - od leta 2005. Najemnine, ki so še en krivec za inflacijo, so se prejšnji mesec na letni ravni povečale za 5,8 %, kar je največ od leta 1986.

Po podatkih Federal Reserve Bank of Atlanta pa so se povprečne plače v zadnjem letu povečale za 6,1 %. Plače tako še vedno niso dohajale povprečne stopnje inflacije, a vendar večji dohodek gospodinjstev vsaj delno zmanjša nastale finančne težave.

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com

 

Preberite tudi:

Ukrepi za ukrotitev inflacije v ZDA