Ukrepi za ukrotitev inflacije v ZDA

 

Ameriška centralna banka dvignila obrestne mere


Inflacija je še vedno na najvišji ravni v zadnjih 40 letih, zaradi česar so cene zelo visoke in je težje kupiti vse, od goriva do živil. Da bi zmanjšali inflacijo, se Federal Reserve Bank (Centralna banka) osredotoča na zvišanje obrestnih mer, da bi ohladila raven porabe – pred kratkim je dvignila obrestne mere za največ v skoraj 30 letih. Ta poteza krepi strah pred recesijo.

Mary Daly, predsednica centralne banke Federal Reserve v San Franciscu, je v juliju 2022 izjavila, da namesto omenjene recesije pričakuje upočasnitev gospodarstva in ne popolnega krčenja. Zagovarja postopno sprejemanje ukrepov napram udarnim ukrepom in tako urejajo zadeve z postopno recesijo, čeprav se te besede v javnih nastopanjih in izvajanjih predstavniki oblasti v ZDA nekako izogibajo.

S sprejemanjem ukrepov kot je višja obrestna mera pričakujejo zvišanje stopnje brezposelnosti, vendar spet ne tako, da bi omenjali recesijo. K temu jim bo vsekakor pripomogel podatek, da se stopnja brezposelnosti v ZDA giblje blizu rekordno nizke ravni in vsaj ta podatek o zaposlenosti v ZDA nekako blaži posledice ukrepov, a tudi to je lahko dvorezni meč.

Kot potrebna informacija še to, da je Federal Reserve Bank locirana v različnih zveznih državah in to v dvanajstih mestih: Boston, New York, Philadelphia, Cleveland, Richmond, Atlanta, Chicago, St. Louis, Minneapolis, Kansas City, Dallas in San Francisco.

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com

 

Preberite tudi:

Nekaj informacij iz ZDA ob koncu junija 2022