30 let generalnega konzulata SLO v Celovcu



Ob dnevu državnosti Republike Slovenije je Slovenski generalni konzulat v Celovcu minuli četrtek vabil na slavnostni sprejem v prostore deželnega arhiva. Tokrat je bilo srečanje s predstavniki političnega, kulturnega, gospodarskega in družbenega življenja tudi v znamenju 30-letnice odprtja in delovanja generalnega konzulata v Celovcu.
 
Slavnostna govornica je bila predsednica Državnega zbora Republike Slovenije Urška Klakočar Zupančič, ki se je pred tem sestala s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Koroškem. Tradicionalni sprejem ob dnevu državnosti je bil letos tudi v znamenju 30-letnice odprtja in delovanja Generalnega konzulata v Celovcu.
 

Na dan državnosti v Sloveniji obeležujemo spomin na 25. junij 1991

Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. 

Kot suverena država je Slovenija leta 1992 začela vzpostavljati diplomatsko-konzularno mrežo. Diplomatsko predstavništvo Slovenije v Celovcu ima od vsega začetka prav posebno mesto, je poudaril generalni konzul RS Anton Novak.

Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo so se politični odnosi med Slovenijo in Avstrijo, predvsem pa s Koroško še izboljšali. V treh desetletjih je uspelo odpraviti mnogo zgodovinskih bremen, ki so kalila dobrososedske odnose, tako predsednica slovenskega državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Vir: Slovenska gospodarska zveza

 

Preberite tudi: 

Poslovno sodelovanje Slovenije z Avstrijo