Novost pri brezgotovinskem plačevanju - POS terminali in denarne kazni


Obveznost velja od 30. junija 2022.
 

Kazni za dejavnosti, ki ne nudijo možnosti plačevanja s kartico


30. junija 2022 so začela veljati nova pravila, ki predvidevajo kazni za trgovce, obrtnike in ponudnike storitev, ki svojim strankam ne bodo dovolili plačevanja s kreditnimi, predplačniškimi ali debetnimi karticami. Obveznost brezgotovinskega plačevanja je Montijeva vlada uvedla leta že 2014, vendar brez “kazni” za kršitelje.
 

Kazen za kršitelje bo znašala 30 €, ob teh pa še 4 % transakcije


Od 30. junija 2022 postaja POS terminal, ki omogoča plačevanje z debetnimi in kreditnimi karticami, obvezen za vsa podjetja. Ukrep, ustvarjen za zmanjšanje uporabe gotovine, je predviden v NOO Načrtu za okrevanje in odpornost (PNRR). Trgovcem, ki bodo zavrnili brezgotovinsko plačilo, bodo grozile denarne kazni. Kazen bo znašala 30 evrov, tem pa bo treba prišteti še 4% zavrnjenega zneska plačila.

Sankcija ne pride v poštev le “v primerih tehnične nemožnosti”, v primeru odsotnosti povezljivosti ali okvare POS terminala. Obveznost velja za vsa podjetja, ki ponujajo izdelke in storitve, od gostinskih dejavnosti do obrti in tudi za taksiste in samostojne delavce (profesionalce).

Kontrole bodo izvajali pravosodna policija in ostali nadzorni organi. Zakon sicer predvideva tudi pritožbo stranke.

Vir: Slovensko deželno gospodarsko združenje

 

Preberite tudi:

Od 1. julija 2022 obvezno elektronsko izdajanje računov tudi za pavšalce