V Rusiji bodo preizkušali lažjo varianto cepiva Sputnik


Imunost po cepljenju z "lahko" verzijo cepiva Sputnik bo trajala tri do štiri mesece, njegova učinkovitost pa bo okoli 85-odstotna. Predvideno je, da bo potrebna samo ena doza, krajše pa bo tudi obdobje tvorbe protiteles.

Testiranje cepiva Sputnik Lite 2020 bo potekalo do konca leta 2021, v njem pa bo sodelovalo 150 prostovoljcev, pišejo ruski mediji.

Direktor centra Gamaleja Aleksander Gincburg je pred časom dejal, da bo imunost po cepljenju z lahko verzijo cepiva najverjetneje trajala tri do štiri mesece, njena učinkovitost pa bo okoli 85-odstotna. Za učinkovito cepljenje naj bi bila potrebna tudi samo ena doza (in ne dve kot pri običajnem cepivu), krajše pa bo tudi obdobje pridobitve protiteles.

Tudi če bi se cepljena oseba kljub vsemu okužila z novim koronavirusom, je težji potek bolezni izključen, saj se povzročitelj virusa ne bo spustil na pljuča, tako da bo bolezen potekala na stopnji akutne respiratorne okužbe, pravi Gincburg. Za podaljšanje zaščite bo potrebno ponovno cepljenje čez tri mesece.

Kakor je še izpostavil, se bo v Rusiji prebivalstvo še naprej cepilo s cepivom Sputnik V, medtem ko bi lahko lažja verzija bila na voljo za izvoz v tujino.

Vir: www.rbc.ru

Pripravil:
Vladimir Putkin
direktor "RSB CLUB MSK" D.O.O.
E: vvptlt@list.ru
W: atise.ru/moscow