Gospodarski forum v Virovitici


SLO CRO poslovni klub je sodeloval na Gospodarskem forumu v Virovitici, ki se je odvijal dan pred uradno otvoritvijo 24. Mednarodnega gospodarskega sejma Viroexpo.

Na forumu, ki je potekal v četrtek, 14. 3. 2019, na Visoki šoli Virovitica, so bile predstavljene gospodarske karakteristike Virovitiške županije ter dobre prakse gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško. Forum z naslovom "Kako poslovati v Sloveniji" je organizirala HGK – županijska komora Virovitica, sodelovali pa so gospodarstveniki iz Slovenije in Hrvaške.

Predsednik SLO CRO Poslovnega kluba dr. Saša Muminović je predstavil delovanje SLO CRO Poslovnega kluba, nanizal primere dobre prakse gospodarskega sodelovanja Slovenije in Hrvaške ter opisal primere enostavnega reševanja birokratskih problemov. Dr. Muminović je član uprave Aquafil SLO in Aquafil CRO, ki je sicer italijansko podjetje, in dobro pozna učinkovitost administracije v vseh treh državah.

S tem, kaj vse potrebujejo tuja podjetja za ustanovitev podjetja ali registracijo obrti v Sloveniji, ter s pravnimi podlagami in davčnimi stopnjami je prisotne seznanila Janja Starc, direktorica Območne obrtne zbornice Krško.  

Milan Vanđura, direktor HGK Virovitica, je dejal, da je Slovenija izjemno pomembna partnerica za njihovo županijo, saj je pri zunanje trgovinski menjavi med prvimi petimi partnericami županije. Zunanja trgovina županije in Slovenije znaša 15 milijonov evrov letno, od tega je 10,5 milijonov izvoza in 4 milijone uvoza iz Slovenije. Vsem sodelujočim se je zahvalil za sodelovanje na forumu ter izrazil zadovoljstvo nad letošnjim partnerstvom na sejmu.

Na forumu so sodelovali tudi Kim Turk Mehes, vodja Živega laboratorija iz Centra kompetenc InnoRenew, in Črtomir Tavzes, raziskovalec v Innprenew iz Kopra, ki sta predstavila svoje delo.

Direktor e-tržnice iz Maribora Franci Kokol je predstavil uspešno poslovanje spletne trgovine in najavil vstop na hrvaški trg.

Patricija Panić, ki študira slovenski jezik na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu, je predstavila pozitivne izkušnje tega študija in izjemno velike priložnosti, ki se odpirajo ob in po študiju.

V imenu hrvaških partnerjev je pozitivne izkušnje v poslovanju s Slovenijo predstavila Ivana Filipović, direktorica priznanega Panonskega lesnega centra kompetenc, pa tudi Dubravka Šenjug, direktorica podjetja M.D.M., ki se ukvarja z veleprodajo in trgovino.

Ob zaključku foruma je s harmoniko nastopil Boštjan Konečnik, večkratni svetovni prvak v igranju na harmoniko.

Pripravila:
Vesna Vukšinič Zmaić
SLO CRO Poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr